Het Gymel Ensemble werd opgericht in 1993 door onze dirigent Dirk Vermeir, en werd in 2008 geklasseerd in Uitmuntendheid.

De naam 'Gymel' duidt op een zeer oude vorm (middeleeuwen en vroeg renaissance) van tweestemmig zingen: de cantus gymellus of "tweelingzang" is eigenlijk één van de eerste vormen van meerstemmigheid en ligt aan de basis van de vocale en instrumentale muziek. Deze typische parallelzang kende wellicht zijn ontstaan uit de volkszang waar accidentele meerstemmigheid en improvisatie heel evident zijn.

Intussen heeft ons ensemble een zeer gevarieerd muzikaal aanbod, van oude muziek tot hedendaagse frisse bewerkingen van popnummers, gospel, close harmony, ...

Bij concerten wordt het accent gelegd op het vocale element. Binnen het ensemble zelf hanteren we vaak verschillende bezettingen en doen we af en toe beroep op instrumentale ensembles.

Op onze activiteitenkalender vinden we naast kerst- en passieconcerten ook gospelconcerten, concerten met profane en religieuze muziek, aperitiefconcerten, huwelijksplechtigheden, enz.